keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Kansalaisvelvollisuuksia

Saako täällä äänestää? No, tottakai saa. Viime viikon loppupuolella meilläkin oli ennakkoäänestys. Homman hoiti yksi legal advisoreista. Mainos oli aika hauska. Lopussa oli nimittäin seuraavanlainen teksti:

"BMW:n omistajille on äänestyspaikalla oma jono, joka on nopeampi ja ylellisempi kuin toinen jono.Volvon omistajia pyydetään ystävällisesti pesemään saappaansa ennen äänestyspaikalle saapumista."

Mutta kun tämä Suomessa Volvolla kruisaileva kessu meni äänestämään, ei äänestyspaikalla ollut kyllä yhtään jonoa. Äänestys sujahti siis varsin nopsaan - paljon nopeampaan kuin Koti-Suomessa postissa, missä on saanut aina jonotella. Täällä oli äänestyspaikalla tarjolla jopa namusia, jotka olivat vielä poliittisesti korrektisti sekä punaisia että sinisiä (Pexissä ei taida olla vihreässä paperissa olevia karkkeja).

No, eipä tuo äänestäminen nyt ihan putkeen kuitenkaan mennyt. Vuorossa ollut vaalivirkailija unohti ottaa minulta ja viideltä muulta nimmarin ennakkoäänestyslappuun. Onneksi legaali huomasi asian ja soitteli meidät takaisin allekirjoittamaan laput. Olisi tullut äänestä varmaan hylsy ilman sitä. :o

Itsehän palasin viikko sitten lomilta ja ehdin nähdä jonkin verran itseään markkinoivia poliitikkoja. Se osa meistä, joka on koko vaaliajan gines, joutuu turvautumaan vain nettiin ja vaalikoneisiin päätöstään tehdessään. Mutta kuinka paljon normikansalainen yleinsäkään jaksaa ehdokkaita haastatella ja tehdä valistunutta päätöstä? Mitä olen kavereiden kanssa hjutellut, suurin osa valitsee oman alan edustajan, joku antaa sukupuolen vaikuttaa, toinen puolueen ja kaikkein aktiivisimmat käyttävät jopa vaalikoneita.

Itselläni on omassakin kunnassa ehdolla useampi tuttu, joten valinta oli aika helppo: kävin lukemassa heidän vaalisivunsa ja vertasin heidän mielipiteitään omiini vaalikoneissa. Mieluummin kuitenkin äänestän eniten kanssani samaa mieltä olevaa tuttua kuin täysin tuntematonta jannua, joka voi livenä olla vaikka minkälainen homonaama. Eli minulle ei tämä kaukainen sijainti ainakaan ole mikään ongelma.

Leirin äänestysprosentti oli kuulemma palttiarallaa 40. Lunttasin juuri Hesarin sivuilta, että viime kunnallisvaalissa äänestysprosentti oli koko maassa 58,6. Koska osa tästä porukasta on kuitenkin vaalipäivänä lomilla ja käy äänestämässä silloin ja osa ennakkoäänesti nyt Suomessa, voisi sanoa meidän olevan ihan keskiverrosti kansalaisaktiivista sakkia.

Olisin jotenkin olettanut meidän olevan vähän aktiivisempia, koska aatetta selkeästi löytyy sen verran, että tänne on tullut lähdettyä. Tosin jääkäreinä ja vartiojoukkueessa on hyvin nuorta sakkia, ja nuorison äänestysinnokkuushan on tunnetusti matala. Vai onko jengi täällä sittenkin vain sen Bemarin takia? Toivottavasti ei...

Ei kommentteja: