tiistai 2. syyskuuta 2008

Miksi lähteä?

Meillä on täällä nyt pari taistelijaa, jotka ovat loukkaantuneet urheillessa niin pahasti, että heidät voisi lähettää Suomeen. Toisella on enää muutama kuukausi jäljellä ja auto läyhyparkissa. Koska hänelle keksitään tehtäviä, mitä hän voi tehdä, haän saa jäädä. Toiselle on auto vasta tulossa ja vielä monta kuukautta aikaa. Hänen kohtalonsa ei kai vielä ole selvä.

Auto onkin kai tunnetuin syy lähteä turvaamaan rauhaa. Ja onhan verovapaa auto ihan hyvä sijoitus. Siitä kun saa sitten kahden vuoden kuluttua, kun sen saa myydä, vähintään omansa takaisin. Mutta ei se toki ole ainoa syy.

Jotkut tekevät täällä uramooveja: täältä saa ihan kivat kannukset, jos haluaa puolustusvoimiin töihin. Tiedän täältä ainakin muutaman reserviläisen, joka haaveilee töistä puolustusvoimissa. Varmasti myös muissa tiettyä ammattitaitoa vaativissa tehtävissä voi saada arvokasta työkokemusta. Tämä on ehkä enemmän huoltokomppanian alaisten hommien juttu: he kun ovat ehkä eniten tietyn alan ammattilaisia.

Osa hakee sitten pelkkää rahaa. Suurin osa tienaa täällä paremmin kuin Suomessa ja loputkin vähintään yhtä hyvin. Autoa ei tuoda, vaan maksetaan vaikka asuntolainaa pois tai säästetään pesämunaa oman tuvan hankintaa varten. Tämä on myös usein osasyynä, vaikka muitakin syitä olisi.

Sitten on suoraan valmiusjoukoista tulleita nuoria poikia. He ovat lähteneet armeijaankin sillä mentaliteetilla, että saattaapi tullakin vähän pidempi kakku ja komento ulkomaille. Heillä varmaan on valintaansa useita erilaisia syitä: joku halusi ulkomaille, joku kenties jatkoaikaa miettimiselle, mitä sitä intin jälkeen haluaisi elämällään tehdä. Ja mikäs siinä. Onhan tämä vaihtarivuotta paljon halvempi kiva vuosi ulkomailla.

Edellistä ryhmää varmaan eniten muistuttaa minun oma ryhmäni, joka tuli tänne hakemaan lähinnä elämyksiä. Tietty raha on kivaa, mutta lähinnä matkaan on tullut lähdettyä, kun oma siviiliarki vähän tympii, koska tekee mieli nähdä maailmaa ja koska voi lähteä.

Kenelle tätä voi suositella? No vaikka kenelle! Kannattaa hakea, jos
- intissä oli kivaa
- tykkäät matkustella ja kokea uutta
- olet sosiaalinen tapaus
- arkikuvuiot kyllästyttävät ja haluat vaihtelua elämääsi
- et ole mikään hienohelma

Ja tytöillekin tiedoksi: (ainakaan) naisten ei ole ollut pakko käydä armeijaa ennen tänne tuloa. Täällä ainakin on ollut naislääkäreitä ja -hygieenikko, jotka eivät ole suorittaneet asepalvelusta. Ja täällä ollaan tosiaan enemmänkin töissä kuin armeijassa, joten ei sitä inttimäisyyttäkään tarvitse pelätä.

Sori, taas oli kuvaideat vähän vähissä. Koetan keksiä jotain kuvauksellista asiaa ensi kerralle...

Ei kommentteja: